Avel och förlossningsinformation

När du skall ha din första kull så är det bra om du kan be din uppfödare om hjälp, det känns alltid tryggare att veta att man har bra backup. Du bör sen skaffa lite böcker och läsa dem ordentligt så att du är ordentligt förberedd. Jag rekommenderar att du har en bok om din egen ras, så att du vet att du gör ditt bästa för att få fram en katt som är bra för rasen. Det viktigaste är naturligtvis temperamentet! Sen så skall det vara bra individer som paras, så att du gör ditt bästa för att få fram en snygg sund katt. Jag personligen håller inte på med inavel, för när du dubblar samma linjer för att få fram en snygg katt så skall du veta att du också dubblar allt som är negativt. Och det är då som du lättare kan få fel på katterna som tex. njurar mm. Så om man försöker att para individer som inte är närbesläktade och importerar katter för att få in nytt blod så kan man gemensamt arbeta för att få fram en sån sund katt som möjligt!

Mina boktips (se även bilderna) är Kattens sjukdomar som vet. Anne-Marie Nilsson har skrivit, Katten i fokus av Ylva Stockelberg, The Definitive Guide to Ragdolls av Lorna Wallace, Robin Pickering & David Pollard. Guide To Owning a Ragdoll Cat av Gary A Strobel & Susan A Nelson.


1 månad innan honan skall ha bäbisar så bör du göra i ordning en bolåda till henne som hon kan få bädda i. Det är viktigt att honan får ha ett tak så att hon känner att hon kan skydda sina barn ordentligt. Min ena bolåda är 60cm bred, 60cm lång & 40cm hög. Men nästa bolåda skall vara med en öppning så att man kan få hela eller halva taket öppet. För när katterna föder bäbisar så måste det vara lätt att hjälpa till. Jag ser till att lådan står så att det inte drar på den, och sen så ser jag till att det är 22-23 grader varmt där bolådan är. Du behöver också i god tid köpa hem modersmjölkersättning om det skulle behövas att stödmatas. Och ett "mothering kit". Jag använder sen en vanlig spruta som jag trär på en napp på för att använda när jag stödmatar. (se bild)

Sen så behöver du en sug så att du kan suga ur slemmet i mun/svalg och näsa. Det är också bra att ha en peang för ibland så föds det två efter varandra utan att moderkakan har kommit, och då kan man sätta dit peangen ca 2 cm ifrån magen så att blodflödet slutar. Och sen (efter en liten stund) så är det bara att klippa av navelsträngen (klipp då vid peangen mot moderkakan, ej mot kattungen för då blöder den!), men gör det på den kattungen som kom först. Man kan också behöva att slunga en kattunge som har fått ner fostervatten i lungorna. Be veterinären eller uppfödaren att visa er hur ni ska göra detta. Alla dessa saker finns att köpa i djurbutik, apotek & hos veterinären. Och du behöver också ha en hushållsvåg och en massa handdukar, papper och penna, telefonnummer + journummer till veterinären och telefon till hands. 

Katten går dräktig i 65 dygn. Jag räknar alltid ifrån den första dagen som katten kom till hanen på parning. De kan även få några dagar tidigare eller senare. Om katten går över tiden, så åker jag ALLTID till veterinären på dygn 67 och kollar att allt är okey. Men om ni ser att det slutar sparka i magen så skall ni omedelbart kontakta veterinär för då är det något som är fel. De gångerna vi har varit till veterinär på dygn 67 så har det blivit akut kejsarsnitt. Och då har vi räddat alla bäbisarna och mamman har mått bra. Om katten får en blödning, eller om det börjar komma flytning som luktar illa så kontakta omedelbart veterinär. Ge inte katten kalk själv hemma, utan kontakta veterinär för rådgivning! Kalk kan nämligen sätta igång en förlossning i förväg. Och om katten inte har kalkbrist så skall man inte ge det, utan då får man prata med veterinären innan man behandlar.

Det är viktigt att ni är hemma med katten innan hon skall ha så att hon känner trygghet, och jag sover alltid hos dem på nätterna innan de skall ha och den första tiden efteråt. Man får se till att man har allt hemma innan så att man kan vara hemma i flera dagar så kattmamman får den hjälpen hon behöver. Tänk också på att mamman behöver fri tillgång på kattungemat och sin vanliga mat så att hon verkligen kan få det som hon behöver. Och jag anser att alla katter ska ha fri tillgång på torrfoder!

När katten skall ha sin kull så skall man se till att det är lugnt hemma, ta inte hem vänner och bekanta för detta kan påverka honan negativt så att det blir problem med förlossningen. Det är viktigt att visa den hänsynen till honan, det är ju vi som har sett till att hon är parad och då skall vi naturligtvis ge henne de bästa förutsättningarna.

När kattungarna föds så sitter jag med hjälper till med det som behövs, och framförallt så är man där för att honan skall få "hålla" handen. När det har kommit en kattunge så lägger jag dit en torr handduk så att mamman inte behöver ligga i det blöta. När allt är klart så ser man på modern att hon får ett slags inre lugn och verkligen lägger sig till ro med de små. Men som nybörjare är det väldigt viktigt att ni ser skillnad på om hon är trött eller utmattad, för om hon är utmattad så behöver ni komma i kontakt med veterinär. Nu ser jag till att ta bort allt som är i lådan och lägger dit nya fällar så att de har det torrt och mjukt att ligga på. Jag byter fäll i bolådan varje dag så att det verkligen är rent åt dem. Nu kan ni också passa på att väga alla kattungarna, skriv upp det så att ni sedan kan väga dem varje morgon och kväll. Om kattungarna inte ökar i vikt så kan man få stödmata dem. Och om de är pipiga och ej nöjda så kan man också prova att stödmata dem. Det är viktigt att ni har full kontroll på vikten för en kattunge som inte får mat dör snabbt! Och den kan då också bli tyst, så därför ska ni inte lita på att allt är bra bara för att det är tyst och lugnt.

Om en kattunge blir dålig så kan det bero på att den har dragit ner fostervatten i lungorna vid födseln, och det blir då lunginflammation. Om ni ser att en kattunge blir dålig så kontakta omedelbart veterinären! Om en kattunge blir dålig för mig så åker jag omedelbart till veterinären med den. Jag har då kattungen i en marsvinsbur som jag har köpt och i den så lägger jag en värmedyna och en handduk, och även en handduk över buren. Man kan också lägga kattungen mellan brösten (mot huden) mot sitt hjärta, för då blir det som en kuvös. Och någon handduk över så det blir varmt. Jag ser till att ingen annan än veterinären tar på kattungen för då kan den få bakterier på sig i onödan! Det som veterinären gör är att lyssna på lungor och hjärta och kolla på allmäntillståndet, och oftast så får kattungen penicillin och dropp. Om man är ute i god tid så brukar man kunna rädda kattungen, men om man väntar innan man åker så är det för sent. Det är min egen erfarenhet.

Efter att honan har fått en kattunge så tar jag 1 dl grädde och 1 msk druvsocker och en äggula (ej vitan) och rör ihop och ger till henne, detta blir som en energikick, och det behöver de när de skall föda fram de små.

Vid 3 veckors ålder så brukar jag göra så att de har 1 helt rum att var i. Och sen så när de blir lite äldre så är de med i hela huset.

Vid 3-4 veckors ålder så är det dags att bjuda de små på lite annan mat än mammas mjölk. Då får man pröva sig lite fram för att se vad som passar dem alla. Lite tips är att göra en portion havregrynsgröt och blanda ner lite tonfisk (OBS tonfisk i vatten, ej olja) detta brukar de flesta tycka om. Jag ger dem också pussi bitar i gele i smakerna anka, vilt och kyckling. Findus majsvälling får de också. Man kan också koka torsk och låta dem äta det i början. Och uppblött kattungefoder. När alla kattungarna har börjat att äta ordentligt så blandar jag ner lite uppblött kattungefoder i maten så att de ska få i sig de vitaminer som de behöver. Denna maten får man göra flera gånger om dagen så att det alltid finns nygjord mat åt dem. (Och släng den gamla). Jag ser också till att det alltid finns fri tillgång på torrfoder till mamman och barnen + vatten såklart! Om ni skulle ge nötfärs så gör det bara lite, för om man ger för mkt nötkött så kalkar det ur skelettet och de kan få benbrott redan som små!

När kattungarna är 5 veckor så avmaskar jag dem med Banminth, och sen vid 8 veckor & vid 11 veckor så avmaskar jag dem med Flubenol pasta. Jag vaccinerar dem vid 9 & 12 veckors ålder. När de är 12 veckor så chipmärker jag dem alla. De veterinärbesiktas några dagar innan de flyttar hemifrån.

Jag låter aldrig någon komma hem och titta på kattungarna före 6 veckors ålder. Jag tycker att mamman behöver få lugn och ro innan det + att jag inte vill at de skall utsättas för bakterier i onödan. Är man seriöst intresserad av en kattunge så väntar man.

Alla kattungeköpare får komma hit och hälsa på så att de får se hur mina katter och jag är, och jag får också träffa dem. Om båda parter sen tycker det är bra så får de köpa kisse härifrån.

Lycka till!