Vad innebär det att vara fodervärd?

 

Anledningen till att jag söker fodervärdar är att jag inte vill ha för många katter tillsammans här hemma. Jag vill inte ha kanske 15 katter att ta hand om. Jag vill även kunna ha kvar mina älskade gamla kastrater. Jag känner att jag vill hinna med mina djur. Då tycker jag att det är bra att kunna sätta en katt på foder och ändå kunna fortsätta med mitt avelsarbete. Det finns ju även familjer som inte har råd att köpa en katt för kanske 5-8500kr, och då kan ju detta vara en bra grej för dem också. Sen så är det några som vill bli uppfödare och tycker det är bättre att ta en katt på foder för att då få lära sig med min hjälp. Har även satt honor på foder hos uppfödare, då de gärna vill ha en viss katt eller linje hos mig.

 

Sverak har tagit bort sina fodervärds avtal, detta pga att det blev tvister som de tyckte blev för jobbigt och svårt att hjälpa till att lösa. Jag hoppas att sverak så småningom tar tillbaka fodervärdskontrakten och hjälper till precis som svenska kennel klubben ställer upp på sina medlemmar  med fodervärds kontrakt på hundar. Jag använder mig av de kontrakten som sverak hade innan de tog bort dem, men omskrivna eftersom man inte får kopiera deras rakt av. Sen så har jag även lagt till några saker som jag tycker är viktiga. Har även haft hjälp av en advokat att gå igenom dem så jag vet att de skall hålla juridiskt vid en eventuell rättegång.

 

Om man tar en hane på foder så vill jag inte att man har några honor hemma. Kastrater går bra. Hanarna som är fertila har ju naturligtvis mycket mer hormoner som går runt i kroppen och då kan de bli stressade av att det finns honor, eftersom de då vill para. Om hanarna är ensamma så blir de lugna och stressar inte och kan då få leva med en familj i hela huset utan att vara oroliga. Om man tar en hane på foder och han börjar visa tecken på att markera så får vi ge honom homopat medicin och se om det hjälper. (Jag ger inga p-sprutor till hanarna eftersom det delvis tar död på sperman, och då blir det ju kanske inga barn.) Om det inte hjälper så kastreras han. Jag tvingar inte någon att ha en sprayande hane hemma, det finns det ju ingen som vill ha.

 

När det gäller honor så har jag rätt till två kullar innan honan blir eran. Normalt sett så tar jag hem honan till mig vid förlossning. Och de känner igen sig och det går jättebra. Har haft många fodervärds kullar hemma och det fungerar helt perfekt. Och fodervärden får naturligtvis vara med på förlossning och komma hit och hälsa på när ni vill.

Sen så kan man även göra en uppgörelse med uppfödare att honan skall ha sin kull hos fodervärden, och att jag kommer dit och förlöser henne. Naturligtvis så står jag för alla kostnader som uppkommer vid parning, dräktighet, förlossning och uppfödning av kullen.

 

Tyvärr så är det flera som har tagit fodervärdskatter och haft dem tills de blir 1 år, och sen vill lämna tillbaka. Någon för att de kom på att det räckte med hund.... Så jag har nu bestämt att om man skall ta en katt på foder så får man betala en viss summa som depositionsavgift, som man sen får tillbaka efter fullgånget avtal. Lämnar man tillbaka katten så får man den inte tillbaka. Tydligen så blir det för lätt att skaffa katt om man inte betalar för dem. Naturligtvis så är det ju olika på hur man är som människa. Men jag vill inte göra olika för er, så det blir samma för alla.

 

Har ni flera funderingar över att vara fodervärd så är ni hjärtligt välkomna att ringa till mig så skall jag berätta allt ni undrar över.

 

Naturligtvis så kan ni även få ringa till mina fodervärdar och höra hur de tycker det är att vara fodervärd. Ring mig så kan ni få telefonnummer till flera utav mina fodervärdar.

 

Kan också passa på och tacka alla mina underbara fodervärdar för gott samarbete genom alla år!

 

0552-12000

 

Mvh Mirjam