Galleri för Ragdollen's olika varianter, färger osv.

Vill att ni lättare skall kunna se vad det är för skillnad på de tre varianterna colourpoint, mitted och bicolour. Sen så presenterar jag alla färger och även tabby mönstret.

Presenterar även Ragdoll som är mink och solid. Skriver även in information för er som inte har sett dessa och funderar.

Alla dessa katter härstammar från exakt samma förfäder/stamträd. Läs informationen längre ner på sidan.

Tryck här för parnings schema mellan pointed, solid, mink och sepia.

 

Tryck på den varianten du vill titta på.

COLOURPOINT

MITTED

BICOLOUR

SOLID  RAGDOLL

MINK RAGDOLL

SEPIA RAGDOLL


 

Stand in för Josephine, tillsammans med kattungarna Mitts, Tiki & Kyoto. Buckwheat med sina kattungar Kyoto och Tiki. Raggedy Ann Daddy Warbucks, första mitted Ragdoll och pappa till Ragdoll utseendet.
   
Ann Baker med Fugianna, den första bicolour Ragdollen.    

Historia: Ann Baker var den första uppfödaren på rasen Ragdoll och Sommaren 1965 så föddes ursprunget till våran ras Ragdoll. När man läser historien så går den isär en del, men här är en del av historien. Det var en vit angora katt vid namn Josephine som fick fyra kattungar. Ann parade Josephine med en burmese och en birma hane samtidigt. Det föddes då fyra kattungar,Gueber en svart solid, Mitts en svart/vit solid, Tiki en brun /choklad pointad, Kyoto en brun point mitted.  Så som ni ser så fanns det både pointade och solida katter av rasen Ragdoll redan från ursprunget.

Sen så började även Denny & Laura Dayton föda upp Ragdoll under stamnamnet Blossom-Time, Lulu Rowley med stamnamnet Petil-Lu, Pat Brownsell under stamnamnet Patriarca, Sue Ward-Smith under stamnamnet Pandapaws.

1991 så kom de två första Ragdollarna till Sverige, de flyttade hit med en vanlig familj som kastrerade dem och hade dem som sällskapskatter.  Själv började jag med Ragdoll år 1994 under stamnamnet S*Migörs och var då en av Sveriges första uppfödare på rasen. De godkända färgerna var då brun, blå, choklad och lila. År 2000 så importerade jag in Sveriges första röda colourpoint hane Toskharags Elvis Presley (8 kg vid 7 års ålder) som tillfört rasen sunda friska och snygga avkommer. De var godkända för avel, men fick ej cert på utställning, endast ex.1 osv. Jag tog år 2000 även in Grayshus Madam Charlotte en blåsköldpadd colourpoint som nu vid 7 års ålder väger 8 kg! Madam har också gett mycket bra avkommer. 1 Januari 2005 så blev  Ragdoll godkänd i färgerna rött, creme, brunsköldpadd och blåsköldpadd för certifikat. Även mönstret Tabby blev då godkänt. Sen så har jag fortsätt att importera för att hela tiden få in nya linjer. Jag arbetar inte med linjeavel/inavel eftersom det fördubblar risken för genetiska sjukdomar. Använder mig även av solid och mink i mitt avelsarbete.

Pointad betyder ju att den har färg som är mörkare på öron, svans, ben och masken i ansiktet. Både pointade och solida/Rainbowdolls katter förekommer i samma färger. Pointade katter har blå ögon.

Colourpoint: Pointad (öron, mask, ben och svans) skall vara genomfärgade och harmonisera med kroppsfärgen. Kroppsfärgen skall vara bra genomfärgad, ljusare än pointsfärgen. Bröst och mage ljusare än kroppsfärg. Mjuka skiftningar av färg är tillåtet på kropp och mage. Nosspegel och trampdynor i överens stämmelse med pointsfärgen. Fel är vita fläckar.

Mitted Pointad: har kroppsfärg som hos colourpoint, men med vit haka, vita tassar och vita bakben upp till hasen.. En vit strimma skall börja vid bröstet och gå bakåt mellan frambenen och till undersidan av svansens början. En vit bläs på nosen kan förekomma. Fel är mörka fläckar på handskar eller buk. Avsaknad av vit strimma på buken. Avsaknad av vit haka.

Bicolour Pointad på öron, mask och svans som skall vara väl avgränsande. I masken så skall det vara format som ett upp och nervänt vitt V. Buken skall vara vit utan fläckar. Vita ben är önskvärda. Kroppsfärgen en nyans ljusare än pointsfärgen. Vita fläckar på ryggen är tillåtna. Nosspegel och trampdynor är rosa. Fel är vitt på öron och svans.

Solid betyder att det kan vara färg vart som helst på hela katten. Solid betyder fullfärgad. Så de finns solida som tex är helsvarta eller helröda, helblå osv. Och de finns även med vitt. Solida finns i både colourpoint, bicolour och mitted. Solida katter har olika färg på sina ögon så som tex. blå, grönt, , gult, bärnsten, koppar. De kan till och med vara odd-eyed, det betyder att deras ögon har två helt olika ögonfärg, det ena kan tex. vara grönt och det andra blått. Och även med eller utan tabby mönstret. Solida, mink och sepia föds med färg till skillnad mot den pointade som föde helt vit och sedan utvecklar färgen, så efter ca 1-2 veckor så kan man se färg, variant och mönster. Som uppfödare så är det ju en dröm att få en kull med olika i.

Mink: Spåras till samma förfäder som både pointade och solida katter. Mink är inte en färg eller mönster, men däremot så ser alla mink katterna  tabbymönstrade ut. Minken är ett tillägg till den ordinarie färgen och mönstret. Deras päls är ännu mjukare (helt otroligt) än den pointade Ragdollen. Kattungen som är mink föds med färg och den har mycket mörkare kroppsfärg och liten kontrast till det pointade på öron svans och ben. De har aquagröna ögon som man lätt kan bli förälskad i ;o)) Ögonfärgen går från grön/blå till blå/grön. Skall man få mink i en kull så måste en av föräldrarna vara bärare på genen.

Sepia: De är en nyans mörkare än mink, och ögonfärgen är grön/guld, blå och tvåfärgade, alltså att vänster öga kan ha en annan färg än höger och det kallas odd yeys. Skall  paras med pointade för att man inte skall tappa den blåa ögonfärgs genen. Kan även paras med solid. I historien så var det Buckheat som bar denna genen.

Alla dessa varianter och färger kan bli både med och utan tabby mönstret, och med eller utan smoke, shaded och silver.

Genetiskt så har katterna en beteckning, och så här betecknas de olika. Pointad/cscs,  Solid/Ccs,  Mink/cscb,  Sepia/cbcb.

Parar man en pointad med en solid så får man pointade och solida i kullen.
Parar man en pointad med en mink så får man pointade och mink i kullen.
Parar man en solid med en mink så får man solida, pointade, mink och solida som bär på minkgenen. Men man kan inte se på de solida om de bär på genen, det ser man först efter att man har haft kull på dem.
Parar man en sepia med en pointad så får man bara mink.
Parar man två solida så kan man få solid, pointad och även solida som kanske har tappat den blå ögonfärgsgenen, det är delade uppfattningar om detta.
Tryck här för att komma till parnings schema.

Det är bara ett fåtal uppfödare som håller på med alla dessa färger, mönster osv. Om jag skall gå till mig själv så vill jag hålla på med alla för att jag bara älskar dem allihopa! Och det är ju verkligen en förmån att få en kull med så mycket att välja på, både för mig och för mina kattungeköpare. För smaken är ju som baken-delad. *ler* Och ju mer att välja på desto roligare tycker i alla fall jag ;o)))

Hoppas att nu har fått en liten insikt i denna djungel med färger och allt.

Undrar ni något så är det bara att ringa så skall jag försöka svara på era frågor.

Mvh Mirjam

Tel. 0552-12000

copyright Mirjam